A SHIATSU japán szó, ujjnyomást jelent.  Elnevezése magára az alaptechnikára utal, a kezelés alatti  leggyakrabban használt érintés forma. A SHIATSU egy energetikai kezelés, amely a bennünk lévő életerő és az életenergia harmonizálására szolgál. A hagyományos kínai gyógyászat adja az alapját, mely az ugynevezett „ Csí”-az éltető energia áramlását feltételezi az emberi testben. Testi-lelki működésünk, gondolataink hátterében ennek az energiának az áramlása húzódik meg.

Az egész testünket behálózza egy csatornarendszer, azaz az úgynevezett meridián rendszer. A Shiatsu ennek a meridián rendszernek az érintésén alapuló kezelés. A kínai medicina szerint a testen belül 72 meridián vonalon kering a „Csí”, időnként néhol feltorlódik, máshol kifogy, ez az elváltozott, nem egyenletes állapot szüli a betegségeket.  Az energia rendszer, ami a szerveket összeköti, a meridián vonal-rendszer vízszintes és függőleges irányban. A SHIATSU az embert magát a hármas egységben tekinti egésznek:TEST-SZELLEM-LÉLEK. Nem a tüneteket, hanem az embert gyógyítja. A kínai gyógyászat elméletei és tapasztalatai alapján kezeli a betegségeket. A keleti orvoslás létrejöttének célja az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése. A filozófia alap a Taoizmus, a Tao világ rendje és törvénye.

Keleten az emberi testre úgy tekintenek, mint egy kicsiny része valamely nagy, egységes világmindenségnek,  amire hat a Jin és Jang, valamint az 5 elem. Az állandóan változó, mozgó energiák a világban kiegyenlítésre törekednek. A SHIATSU , nem akar beleavatkozni, sem manipulálni azt, hanem egy olyan környezetet kíván megteremteni, ahol ez a törvény szabadon érvényesülhet. Nem veszünk el és nem adunk energiát, hanem szabad utat adunk neki az egészséges, normál áramlásához, bárhol is keletkezett elakadás a testben. A kezelő a kezelés időtartama alatt koncentrált figyelemmel, teljesen jelen van, hogy tudja érzékelni a kezelt személy testének visszajelzéseit, érzékelje kezével az energiahiányos részeket és azt, hogy hová milyen erősségű nyomást kell kifejteni. A nyomás erősségének sohasem fájdalom okozás a célja. A kezelő igyekszik felvenni a kezelt személy légzésének ritmusát egy mélyebb kapcsolat elérése érdekében.

A kezelés ruhában, zokni, vagy harisnya nélkül történik, először hason fekve, kellemes ringatásokkal, tenyér és hüvelykujj-nyomásokkal a meridián pontok mentén, a háton, a lábakon, a talpon, majd háton fekve a karon, a kézfejen, a fejen és az arcon, végül pedig ülve a vállakon, nyakon. Nagyon kellemes, energetizáló, az önmagunkal való egységben létezés élményében ringatózás, feltöltődés, harmonizálódás lehetőségét teremti meg.

A SHIATSU kezelés hatásai:

  • érezhetően jobb közérzet
  • optimistább, emelkedettebb lelkiállapot
  • fájdalmak enyhülhetnek, eltűnhetnek
  • a szervek harmonikusabban működnek
  • felerősödik a testtudatosság : a testtel érzett egységet, harmóniát  erősíti, megtartja

A teljes kezelés időtartama 90-120 perc.


Foglalj könnyen